Polévka z pečeného květáku
Ingredience
1 květák, 3-4 střední brambory, 2 cibule, větvička rozmarýnu, sůl, mletý pepř, olivový olej, citronová šťáva, zeleninový vývar (asi 1,5 litru), muškátový oříšek, 2 rohlíky na krutony, zelená petrželka
Postup
Květák omyjeme a rozebereme na růžičky. Brambory oloupeme a pokrájíme na kostičky. Oloupanou cibuli nakrájíme na měsíčky.
Všechno dáme na plech vyložený papírem na pečení, osolíme, opepříme a pokropíme trochou oleje. Vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a pečeme do mírného zhnědnutí, cca 45 minut.
Upečenou zeleninu pokapeme citronovou šťávou a sesypeme do hrnce. Zalijeme trochou vývaru a ponorným mixérem rozmixujeme na kaši. Postupně přiléváme další vývar, až máme polévku požadované hustoty.
Postavíme na plotnu a asi 5 minut povaříme. Před koncem vaření přistrouhneme kousek muškátového oříšku.
Rohlíky nakrájíme na kostičky a na olejem potřené pánvi opečeme dozlatova.
Polévku na talíři posypeme krutony a posekanou petrželkou.
Přidáno: 24.5.2014