Polévka z pečeného květáku

Ingredience

1 květák, 3-4 střední brambory, 2 cibule, větvička rozmarýnu, sůl, mletý pepř, olivový olej, citronová šťáva, zeleninový vývar (asi 1,5 litru), muškátový oříšek, 2 rohlíky na krutony, zelená petrželka

Postup

Květák omyjeme a rozebereme na růžičky. Brambory oloupeme a pokrájíme na kostičky. Oloupanou cibuli nakrájíme na měsíčky.

Všechno dáme na plech vyložený papírem na pečení, osolíme, opepříme a pokropíme trochou oleje. Vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a pečeme do mírného zhnědnutí, cca 45 minut.

Upečenou zeleninu pokapeme citronovou šťávou a sesypeme do hrnce. Zalijeme trochou vývaru a ponorným mixérem rozmixujeme na kaši. Postupně přiléváme další vývar, až máme polévku požadované hustoty.

Postavíme na plotnu a asi 5 minut povaříme. Před koncem vaření přistrouhneme kousek muškátového oříšku.

Rohlíky nakrájíme na kostičky a na olejem potřené pánvi opečeme dozlatova.

Polévku na talíři posypeme krutony a posekanou petrželkou.

Polévka z pečeného květáku
Polévka z pečeného květáku
Polévka z pečeného květáku
Polévka z pečeného květáku

Přidáno: 24.5.2014