Rajčatová polévka s quinoou
Ingredience
1 cibule, 3 stroužky česneku, 1 mrkev, kousek celeru, 1 malá nebo půlka větší cukety, 80 g quinoy (použila jsem červenou), 500 g rajčatového pyré (passata), 1 plechovka drcených rajčat (400 g), 1 lžička sušeného oregana, sůl, zelená petrželka na ozdobu, 3 lžíce olivového oleje
Postup
Quinou namočíme na 10 minut do studené vody. Pak ji vylijeme do cedníku a necháme okapat.
Všechnu zeleninu očistíme (mladou cuketu nemusíme loupat). Cibuli, mrkev a celer pokrájíme nadrobno, česnek na plátky, cuketu na čtvrtkolečka.
V hrnci zahřejme olej a necháme na něm zesklovatět cibuli. Přisypeme mrkev s celerem a za občasného míchání chvíli restujeme. Až se zelenina rozvoní, přidáme česnek a ještě asi minutu opékáme.
Do hrnce nalejeme cca 500 ml vody, rajčatové pyré a okapanou quinou. Osolíme, přidáme oregano a pod pokličkou pomalu vaříme.
Po deseti minutách varu přidáme cuketu, drcená rajčata a znovu přivedeme k varu. Pomalu vaříme dalších deset minut. Pak odstavíme a pokud není quinoa měkká, necháme ji ještě chvíli dojít (bez vaření).
Na talíři posypeme polévku petrželovou natí.
Přidáno: 21.4.2018