Řepová polévka
Ingredience
3 červené řepy velikosti pomeranče, 1 cibule, 3 lžíce olivového oleje, 3 menší brambory, hrst na kousky pokrájené kořenové zeleniny, sůl, mletý pepř, 1 lžička sušeného tymiánu, 3 bobkové listy, 3 lžíce lahůdkového droždí, 3 lžíce octa
na ozdobu: zakysaná smetana, kopr
Postup
Syrovou řepu a brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky.
V hrnci usmažíme na oleji posekanou cibuli dozlatova.
Přisypeme k ní řepu a zalejeme ji vodou (cca 1,3 l).
Osolíme, opepříme, přidáme tymián a bobkové listy. Přivedeme k varu a pod pokličkou pomalu vaříme.
Po 20 minutách varu přidáme nakrájené brambory, kořenovou zeleninu a dále vaříme, dokud není všechno měkké (cca dalších 15-20 minut).
Z hotové polévky vytáhneme bobkové listy, vmícháme lahůdkové droždí a dochutíme ji solí, pepřem a octem.
Na talíři polévku ozdobíme kopečkem zakysané smetany a koprem.
Přidáno: 25.1.2020