Vydatná gulášová polévka

Ingredience

400 g hovězího masa na guláš, 2 cibule, 3 stroužky česneku, 1 velká lžíce sádla, 1 vrchovatá lžíce hladké mouky, 3 bobkové listy, 9 kuliček nového koření, 1 lžička uzené papriky, 2 lžičky mleté sladké papriky (část možno nahradit pálivou), 1 lžička drceného kmínu, 2 mrkve, 1 petržel, 4 brambory, 1 lžička sušeného tymiánu, 1 lžíce majoránky, zelená petrželka na ozdobu

Postup

Maso nakrájíme na kostičky, cibuli nadrobno, česnek posekáme na malé kousky.

V hrnci rozpálíme sádlo a na středním plameni osmažíme cibuli dozlatova.

Pak zvýšíme plamen a přisypeme maso. Opečeme je ze všech stran. Pokud pustí šťávu, restujeme, dokud se všechna neodpaří.

Snížíme plamen a maso zasypeme moukou. Přidáme bobkový list, nové koření a ještě 2 minuty opékáme.

Přisypeme obě papriky, kmín, česnek a opékáme ještě asi minutu do rozvonění.

Všechno zalejeme vodou (cca 1,5 l), osolíme, přivedeme k varu a na mírném plameni vaříme do změknutí masa (1-2 hodiny).

Mrkev a petržel oškrábeme a nakrájíme na kolečka, brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky.

Až je maso měkké, přidáme do hrnce zeleninu a brambory a vaříme do změknutí, asi 15 minut.

Z polévky vybereme bobkové listy a nové koření. Vsypeme tymián, majoránku a ještě 2 minuty povaříme.

Polévku podáváme posypanou petrželkou a s čerstvým pečivem.

zdroj: magazín Albert

Přidáno: 21.2.2020