Malovaná roláda
Ingredience
barevná hmota: 40 g hladké mouky, 30 g másla, 30 g moučkového cukru, 1 bílek, potravinářská barva
těsto na roládu: 6 vajec, 140 g krystalového cukru, 80 g hladké mouky
náplň: 250 ml smetany ke šlehání, 65 g fondu s příchutí vaječný likér (ochucený ztužovač šlehačky) + 50 ml vody, ovoce lesní směs
Postup
Nejdříve si připravíme hmotu na malování: máslo necháme rozpustit, přidáme cukr a mícháme, až se spojí v jednolitou hmotu. Chvíli to trvá, zpočátku vzniknou v másle hrudky cukru, ale po delším usilovném míchání bude hmota krásně hladká. Pak přidáme bílek a znovu mícháme, dokud nebude hmota hladká. Nakonec vmícháme prosátou mouku, barvivo a vymícháme dohladka.
Hmotu přendáme do zdobicího igelitového pytlíku (nebo sáčku) a uložíme na chvíli do ledničky.
Plech vyložíme papírem na pečení. U sáčku s barevnou hmotou ustříhneme špičku a na papír namalujeme libovolný vzorek. Plech s pomalovaným papírem uložíme na půl hodiny do ledničky (v původním receptu bylo na 15 minut do mražáku, ale tam se mi plech nevleze, tak jsem to řešila takto a bohatě stačilo).
Bílky s cukrem ušleháme dotuha, pak zašleháme žloutky. Nakonec krátce na nejpomalejší otáčky vešleháme mouku.
Plech vyndáme z ledničky a na namalovaný vzorek (v ledničce ztuhnul) rozetřeme rovnoměrně těsto.
Vložíme do trouby vyhřáté na 190°C. Jakmile začne těsto růžovět, vytáhneme z trouby.
Ihned i s papírem přesuneme z plechu na utěrku. Srolujeme i s utěrkou a necháme vychladnout.
Smetanu ušleháme do polotuha. Ztužovač rozšleháme ruční metlou s vodou a po částech do něho vmícháme šlehačku. Elektrickým šlehačem došleháme dotuha.
Vychladlou roládu rozmotáme, potřeme náplní, na kraj urovnáme ovoce a smotáme.
V ledničce necháme do rána ztuhnout.









barevná hmota podle http://varecha.pravda.sk
Přidáno: 7.4.2012