Štrůdl z lístkového těsta
Ingredience
400 g lístkového těsta, 1 vejce, 12-15 jablek, hladká mouka, moučkový cukr, skořice, strouhanka, rozinky naložené v rumu
Postup
Těsto rozdělíme na třetiny (případně můžeme koupit už rozdělené).
Každou část těsta rozválíme na tenký obdélník. Střední část posypeme strouhankou.
Jablka oloupeme a nahrubo nastrouháme (na každou nohavici 4-5 jablek). Vymačkáme z nich šťávu a rozprostřeme je na strouhanku. Poprášíme je skořicí a cukrem, množství cukru volíme podle kyselosti jablek. Posypeme rozinkami.
Okraje těsta přeložíme dovnitř (viz foto). Jednu část těsta přehneme přes jablka a potřeme rozšlehaným vejcem. Přes ni přeložíme druhou stranu těsta a lehce přimáčkneme.
Štrůdly přeneseme na plech, potřeme vejcem a vložíme do trouby vyhřáté na 210°C. Upečeme do zezlátnutí, cca 20-25 minut.
Před podáváním lehce poprášíme moučkovým cukrem.
Přidáno: 9.10.2011