Kostky s jahodovou pěnou
Ingredience
těsto: 4 vejce, 160 g krystalového cukru, 4 lžíce vody, 160 g hladké mouky
pěna: 500 ml smetany ke šlehání, 1 sáček vanilkového cukru, moučkový cukr podle chuti, 1 želatinový ztužovač za studena, hrnek jahod
na dokončení: 200 ml smetany ke šlehání, pár jahod
Postup
Z bílků a cukru ušleháme tuhý sníh. Vešleháme žloutky, vodu a nakonec vmícháme prosátou mouku.
Těsto rozetřeme na hlubší plech vyložený papírem na pečení a upečeme (200°C, cca 10 minut). Necháme vychladnout.
Jahody rozmixujeme.
Smetanu s vanilkovým cukrem ušleháme dotuha. Ve větší míse rozmícháme ztužovač se 100 ml vody a do tohoto základu postupně vmícháme šlehačku. Přidáme rozmixované jahody, podle potřeby dosladíme moučkovým cukrem a krátce elektrickým šlehačem prošleháme.
Tuto hmotu nalijeme na vychladlý upečený piškot na plechu. Vložíme do ledničky a necháme několik hodin ztuhnout.
Ztuhlý moučník nakrájíme na kostky. Ozdobíme šlehačkou a kouskem jahody.


Přidáno: 29.6.2013