Kimči podle Kluků v akci

Ingredience

1,5 kg pekingského zelí, 80 g soli, 1 bílá ředkev, 2 mrkve, 1 menší pórek, 4 jarní cibulky

rýžový rozvar: 250 ml vody, 50 g rýžové mouky, 100 g cukru

pasta: 50 g čerstvého zázvoru, 50 g česneku, 1 menší cibule, 100 ml rybí omáčky, 2 lžíce sladké mleté papriky, 1 lžička mletého chilli

k podávání: sezamové semínko

Postup

Zelí nakrájíme na větší kusy (cca 5x5 cm), několikrát je propereme a necháme okapat.

Okapané zelí posypeme solí, zlehka promačkáme a promícháme. Za půl hodiny je promícháme znovu a pak ještě dvakrát, pokaždé po půl hodině.

Potom zelí důkladně propláchneme, radši několikrát, a necháme okapat.

Zatím nakrájíme ostatní zeleninu na tenké nudličky.

Zatímco se zelí louhuje v soli, připravíme rýžový rozvar a pastu.

Na rýžový rozvar nalejeme vodu do hrnce, ve studené rozmícháme rýžovou mouku, za stálého míchání směs přivedeme k varu a povaříme 5 minut. Nakonec vmícháme cukr, odstavíme z plotny a necháme vychladnout.

Zázvor, česnek i cibuli oloupeme, nakrájíme na kousky a společně s rybí omáčkou, paprikou a chilli rozmixujeme na pastu.

Pastu promícháme s vychladlou rýžovou kaší a přimícháme nudličky zeleniny.

Nakonec přidáme okapané zelí a všechno důkladně promícháme (je dobré použít gumové rukavice).

Hotovou směs natlačíme do sklenice, uzavřeme a při pokojové teplotě necháme tři dny kvasit.

Potom uchováváme v ledničce a podle potřeby odebíráme.

Před podáváním posypeme porci nasucho opraženým sezamovým semínkem.

zdroj: Kluci v akci

Přidáno: 14.3.2020